• امروز : چهارشنبه - 3 بهمن - 1403
  • برابر با : Wednesday - 22 January - 2025
کل 4263 امروز 6
3
در نوزدهمین جلسه کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی مشهد مطرح شد؛

الزامات به‌روزرسانی سند سازگاری با کم‌آبی

  • کد خبر : 43939
الزامات به‌روزرسانی سند سازگاری با کم‌آبی
در نوزدهمین جلسه کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، نظرات اعضای کمیسیون و فعالان اقتصادی درباره به‌روزرسانی سند سازگاری با کم‌آبی و ساختار ستاد سازگاری با کم آبی، اختیارات، جریان گردش کار و تصمیم‌سازی و ترکیب و شرح وظایف کمیسیون‌ها و کمیته‌های زیرمجموعه این ستاد، طرح و بررسی شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مشهد، «محمد علایی»، رئیس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق خراسان رضوی در ابتدای این نشست اظهار کرد: سازگاری با کم‌آبی، یک سند ملی است. با اجرایی سازی این سند مدیریت آب مشارکتی خواهد شد. همچنین ساختار شورای راهبردی سازگاری با کم‌آبی مصوب و از تخصیص آب جدید در دشت‌های ممنوعه، جلوگیری می‌شود. هوشمندسازی تمامی چاه‌های آب، ممنوعیت فروش آب از سوی شرکت آب منطقه‌ای، جلوگیری از اضافه برداشت از تمامی چاه‌های آب، پرکردن چاه‌های غیرمجاز و شناسایی آن با ظرفیت و همکاری تشکل‌ها، از دیگر آثار اجرای سند سازگاری با کم‌آبی خواهد بود.

علایی تاکید کرد: مادامی که منافع مشترک میان کشاورزان و متولیان آب ایجاد نشود، امکان مدیریت دشت‌ها و چاه کشاورزی نیست. براساس سند سازگاری با کم‌آبی، تشکل‌های حوزه آب با حمایت دادستانی از ایجاد چاه جدید و غیرمجاز جلوگیری خواهند کرد.

وی با تاکید بر تصمیم‌گیری مشارکتی در ستاد سازگاری با کم‌آبی، بیان کرد: بر اساس سند سازگاری با کم آبی، در دشت‌های ممنوعه، تخصیص و فروش آب مازاد ممنوع بوده و نباید تخصیص برای هیچ مصرفی داده شود. درصورتی که بخش صنعت و خدمات نیاز به آب مازاد داشته باشند، به کمک چاه‌های کشاورزی مجاز آب مورد نیاز آنان خریداری شود. این امر برای خرید آب شرب نیز صدق می‌کند. درصورتی که کشاورز (دارنده چاه آب) تمایلی به فروش آب به شرکت آب منطقه‌ای داشته باشد، این شرکت با خریداری چاه آب این فرد می‌تواند به تامین آب شرب شهروندان بپردازد. شرکت آب منطقه‌ای برای تامین آب شرب شهروندان باید هزینه پرداخت کند و هزینه خدمات باید واقعی شود. نکته مهم اینکه در سفره‌های آب زیرزمینی استان، آب جدید وجود ندارد. میزان برداشت آب باید براساس میزان بارش هرساله باشد. با نصب کنتور هوشمند می‌توان میزان برداشت کشاورزان از چاه آب را رصد کرد.

علایی ادامه داد: درصورتی که بارش سالانه کاهش پیدا کند، سهم کشاورز از برداشت آب (براساس پروانه بهره‌برداری صادر شده برای آن) کاهشی می‌شود. این فرد برای افزایش مجدد آبدهی چاه باید در حوزه مدیریت آب کمک کند. چالش‌های حوزه آب و مدیریت آن در وضعیت فعلی نیز قابل رفع است. درحال حاضر استاندار خراسان رضوی همکاری و هم‌افزایی بسیار زیادی با تشکل‌ها و بخش خصوصی دارد. به همین خاطر ضرورت دارد که ستاد سازگاری با کم‌آبی در استان تشکیل گردد.

تاکید بر همکاری و هم‌افزایی تشکل‌ها و نهادهای متولی حوزه آب در استان

در ادامه، «اسماعیل برادران حسینی»، رئیس هیات مدیره انجمن دشت مشهد بیان کرد: دشت مشهد باید پایدار باشد. همه ما در دشت مشهد زندگی می‌کنیم. درصورتی که این دشت نابود شود، امکان زندگی در شهر را نخواهیم داشت. در دشت مشهد، امکان احداث چاه جدید وجود ندارد و هر دشت نیاز به برنامه‌ریزی جداگانه دارد.

در ادامه، «احمدرضا رضازاده»، دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی استان اظهار کرد: با نگاه همه‌جانبه و منافع مشترک، اقدامات متعددی صورت می‌گیرد. باید همه مردم نسبت به دشت‌های مشهد احساس مالکیت داشته و بدانند که در منابع آن شریک هستند. درصورتی که در دشت‌های ممنوعه آب جدید تخصیص داده شود، باید جبران خسارات شود. شرکت آب منطقه‌ای باید از محدودیت کمبود آب استان اطلاع داشته و پساب را به‌فروش برساند.

وی تاکید کرد: مصرف آب در روزهای تعطیل و پیک حضور مسافران دو برابر می‌شود. در کشورهای اروپایی و عربی برای تامین آب مورد نیاز هتل‌ها و مراکز اقامتی از آب غیرشرب استفاده می‌شود و برای آب آشامیدنی مورد نیاز مهمان‌ها از آب بسته‌بندی استفاده می‌گردد.‌ این امر در ایران نیز باید اجرایی شود و سیاست انقباضی و تعادل ایجاد شود.

«حمیدرضا رضوی خبیر»، مدیرعامل صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست تاکید کرد: در سند سازگاری با کم‌آبی، برای خرید آب مازاد بخش صنعت و خدمات تاکید بر استفاده از چاه‌های آب کشاورزی شده است. پیشنهاد می‌شود که خریداری آب مازاد از طریق چاه‌های آب مجاز انجام شود و قید کشاورزی آن حذف گردد.

وی افزود: میزان بارش هرساله و مصرف هر بخش مشخص نیست و باید اطلاعات کاملی از میزان بارش و مصرف تدوین شود و براساس آن برنامه‌ریزی صورت گیرد.

«ثمانه توکلی»، مدیر دفتر توسعه پایدار شرکت آبفای مشهد نیز بیان کرد: در بخشی از سند سازگاری با کم‌آبی، در خصوص خرید آب مازاد برای بخش‌های مختلف از چاه‌های آب کشاورزی، صحبت شده است. درصورتی که قید تامین آب شرب نیز به این بخش از سند اضافه شود، چالش‌های متعددی برای نهاد‌های متولی در تامین آب شرب شهروندان ایجاد می‌شود. باتوجه به حساسیت تامین آب شرب برای شهروندان باید مواد و بندهای جداگانه‌ای در سند سازگاری با کم‌آبی در این حوزه تدوین شود.

سپس، «محمدرضا علوی مقدم»، رئیس پژوهشکده محیط‌های خشک دانشگاه آزاد اسلامی مشهد خاطرنشان کرد: درصورتی که تامین آب شرب از حساسیت بسیار زیادی برای دولت برخوردار است، باید هزینه آن اصلاح شود و دیدگاه سنتی شهروندان برای مصرف آب نیز باید تغییر کند. مادامی که تغییر نگرش نسبت به آب در شهروندان صورت نگیرد، تدوین این‌گونه اسناد اهمیت چندانی ندارد.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=43939
  • نویسنده : روابط عمومی
  • ارسال توسط :
  • منبع : اتاق مشهد
  • 24 بازدید
  • دیدگاه‌ها برای الزامات به‌روزرسانی سند سازگاری با کم‌آبی بسته هستند

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0

دیدگاهها بسته است.