به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی؛ «محمدحسین روشنک» رئیس اتاق مشترک ایران و تاجیکستان در ابتدای جلسه با اشاره به حضور هیات تجاری تاجیکستان در ایران اظهار کرد: از فعالان اقتصادی استان دعوت میشود در همایشی که روز چهارشنبه ۳۰ آذر ماه جهت آشنایی با هیات تجاری این کشور و برقراری مراودات اقتصادی خراسان رضوی با تاجیکستان در نظر گرفته شده است، حضور به عمل آورند.
روشنک توضیح داد: پس از پایان همایش اولیه که صبح روز چهارشنبه برگزار میشود، در عصر همان روز نیز مراسم دیگری با حضور تاجرانی که علاقمند به مراوده و تعامل با تاجیکستان هستند، برگزار خواهد شد. حضور تاجران ایرانی در مراسم عصرگاهی آشنایی هیات تجاری تاجیکستان نیز با دریافت هزینه ای معین و ارائه مشاورههایی در راستای انتخاب شریک تجاری از این کشور صورت می گیرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به ارتباطات تجاری خراسان رضوی با قرقیزستان اشاره و اظهار کرد: اتاق مشترک ایران و قرقیزستان در خراسان رضوی و در محل ساختمان اتحادیه صادرکنندگان مستقر و فعال میباشد. رئیس اتاق بازرگانی ایران و استان نیز در وقوع این امر نقش شایانی داشته است و حمایت و توجه ایشان در این راستا شایسته تقدیر میباشد.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق مشهد در ادامه، با تاکید بر لزوم نگاهی ویژه به مسئله خصوصیسازی اظهار کرد: اصل اقدام خصوصیسازی اتفاق مطلوب و مفیدی است؛ اما اعمال آن برای هر سازمان یا ارگانی نمیتواند منتج به نتایج مطلوبی گردد و حتی ممکن است خساراتی هم به اقتصاد کشور وارد کند.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق مشهد از اهمیت موضوع تامین واگن برای توسعه صادرات استان گفت و اظهار داشت: تامین واگن در واقع ماموریت اصلی دولت است؛ اما متاسفانه تصمیمات نادرستی که در این زمینه اخذ شده، باعث نارضایتی بخش خصوصی و آسیبپذیری اقتصاد شده است. واگن، سادهترین ابزار صادراتی استان ما محسوب میشود؛ اما اهتمامی در خصوص ساماندهی وضعیت موجود مشاهده نمیشود. البته اخیرا در نتیجه رایزنیهای متعددی که صورت گرفته، احتمال دارد شاهد تغییرات مفیدی در خصوص تامین واگن باشیم؛ اما قطعیتی در خصوص تحقق آن وجود ندارد.
وی گریزی هم به حوزه صادرات خدمات فنیومهندسی زد و گفت: از فعالان این حوزه در استان به ویژه تشکلها، خواستار فعالیت بیشتر و اقدامات گستردهتری در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی هستیم. مصالح ساختمانی و خدمات فنی و مهندسی از عمدهترین ظرفیتهای صادراتی خراسان رضوی محسوب میشود. بنابراین در این زمینه میبایست نگاه ویژهتری داشته باشیم.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق مشهد در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت نقش آفرینی صحیح صندوق ضمانت صادرات با ایفای مسئولیتهای این ساختار اشاره و اذعان کرد: بهبود عملکرد در این زمینه، مستلزم توجهی جدی و بازنگری از سوی مسئولان ذیربط است.
روشنک عنوان کرد: صادراتی که در کل کشور صورت میگیرد، اغلب متکی به نفت و منابع نفتی میباشد؛ اما محصولات صادراتی خراسان رضوی عمدتا غیرنفتی است.
وی، علت اصلی افت آمارهای صادراتی خراسان رضوی را، آزاد شدن نرخ ارز و حذف ارز 4200 تومانی از اقتصاد و نیز، کمبود واگن دانست.
رئیس کمیسیون تجارت اتاق استان در ادامه این نشست، به برگزاری نمایشگاه های بین المللی و ظرفیتهای ناشی از آن برای اقتصاد استان پرداخت و تاکید کرد: از مسئولان ذیربط در برگزاری نمایشگاههای بین المللی درخواست میکنیم پیش از صدور مجوز برای برگزاری یک نمایشگاه، به انعقاد تفاهمنامهای با اتاق بازرگانی، اتحادیه صادرکنندگان و سایر تشکلهای اقتصادی بپردازند تا شاهد نظم، انسجام و بازدهی بیشتری در این زمینه باشیم.
روند رو به بهبود صادرات در خراسانرضوی
سپس علی غفوریمقدم، معاون بازرگانی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به ایراد سخن پرداخت. وی اظهار کرد: با توجه به شرایط فعلی، اهمیت برخی از کشورهای همسایه برای استان ما از همیشه پررنگتر است؛ لذا باید از فرصتهای اقتصادی پیش رو با هوشمندی بیشتری استفاده کنیم. اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری از جمله اقداماتی است که میتواند در بهبود روابط تجاری و اقتصادی ما با کشورهای همسایه نقشآفرینی مطلوبی داشته باشد.
وی ادامه داد: سیاستی که سازمان توسعه تجارت به منظور رونق بیش از پیش روابط تجاری با کشورهای خارجی در نظر گرفته است حول محور سه استراتژی اساسی است که شامل حفظ بازارهای هدف، توسعه بازارهای موجود و نفوذ در بازارهای جدید میشود. البته که میزان موفقیت و دستیابی ما به هرکدام از موارد مزبور، متغیر میباشد و گاها نیز در تحقق برخی از اهداف ناکام بودهایم.
معاون سازمان صمت استان اضافه کرد: برگزاری نمایشگاهها، اعزام هیاتها و پذیرش هیاتهای تجاری از جمله برنامههایی است که طی سال جاری با هدف توسعه و بهبود روابط تجاری خارجی به آنها توجه ویژهای نمودهایم. همچنین، استفاده بیشتر از مناطق اقتصادی استان و فعال کردن بازارچههای مرزی از مهمترین اهداف و اقدامات ما محسوب میشوند که در اولویت قرار دارند.
غفوریمقدم خاطرنشان کرد: هدفگذاری صادراتی ما برای خراسان رضوی در سال 1401، یک میلیارد و 690 میلیون تومان بود که از این رقم تا 8 ماه ابتدای سال 821 میلیون دلار محقق شده است. از ابتدای سال 1401 تا به امروز 18 مرحله اعزام هیات تجاری از استان صورت گرفته است که بخشی از آن با حمایت اتاق مشهد و اتاقهای مشترک تحقق یافته است.
وی عنوان کرد: از ابتدای سال جاری تا به امروز، 9 همایش تجاری در خراسان رضوی برگزار شده است و این روند تا پایان سال نیز ادامه خواهد داشت. هدف اصلی از انجام این اقدامات، توسعه فعالیتهای صادراتی و برطرف نمودن مشکلات موجود در این زمینه میباشد.
معاون اداره کل صمت استان در خصوص مشکلات صادرکنندگان در زمینه تامین واگن نیز گفت: رفع مشکلات موجود در این حوزه از جمله دغدغهها و مشکلات فعالان اقتصادی خراسان رضوی محسوب میشود که امیدواریم با رایزنیهای صورت گرفته، شاهد اتفاقات و نتایج مطلوبی در این حوزه باشیم. مبادلات پولی و مالی نیز از دیگر دغدغههای اقتصادی استان ما محسوب میشود که این مهم نیز با سفرهای مسئولان ذیربط به کشورهای همسایه در حال بررسی و برطرف شدن میباشد.
غفوریمقدم از رفع تعهدات ارزی و خصوصا مبادلات تجاری با افغانستان به عنوان یکی از مشکلات اساسی در حوزه صادرات استان نام برد و گفت: این موضوع نیز برای مسئولان بالا دستی مطرح شده و احتمالا در این حوزه شاهد تغییرات و رویدادهای مثبتی باشیم.
وی در ادامه گفت: صادارت خدمات فنی و مهندسی نیز از کهنهترین دغدغه های فعالان اقتصادی خراسان رضوی محسوب میشود و برای بهبود اوضاع در این زمینه میبایست از ظرفیتهای صندوق توسعه صادرات استفاده کنیم.
معاون اداره کل صمت استان اظهار کرد: خراسان رضوی از سال گذشته تا کنون در حوزه روابط تجاری با تاجیکستان جهشهای مطلوبی را تجربه کرده و در این راستا رو به جلو حرکت میکند. آمارها حاکی از رشد تقریبا 500 درصدی مراودات تجاری با تاجیکستان است که این مهم خود کورسوی امیدی جهت بهبود اوضاع اقتصادی استان میباشد.
غفوریمقدم تاکید کرد: امیدواریم با استفاده هوشمندانهتر از ظرفیت حضور هیات تجاری تاجیکستان در خراسان رضوی، شاهد افزایش مراودات و تعاملات تجاری با این کشور باشیم.
وی افزود: تا چندی پیش که جریان عمومی تولید و صادرات در کل کشور روند صعودی را طی میکرد، آمارهای تجاری خراسان رضوی در مقایسه با کل کشور با افت چشمگیری مواجه بود که خوشبختانه طی دو ماه اخیر، از شیب روند نزولی این آمار کاسته شده است و وضعیت اقتصادی استان رو به بهبود است.
غفوریمقدم تاکید کرد: نکتهای که باید در برگزاری نمایشگاهها مورد توجه قرار داد، استفاده از ظرفیت شرکتهای مجری است زیرا این مهم دارای فواید زیادی همچون ایجاد رقابت، افزایش کیفیت و کمیت در برگزاری نمایشگاهها و کاهش هزینهها دارد.
امید به آینده صادرات استان با افزایش فعالیت کشتی های رو-رو
در ادامه این نشست، هادی حقیقی، مدیر بازارچه های مرزی خراسان رضوی گفت: یکی از مواردی که در بهبود وضعیت فعالیتهای صادراتی استان نقش پررنگی داشته است، راهگشایی و از بین رفتن موانعی است که در ارتباط با کشورهای ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان وجود داشت. افزایش روند فعالیت کشتیهای رو-رو نیز از دیگر مسائلی است که باعث میشود نسبت به آینده صادرات استان امیدوارتر باشیم.
وی همچنین گفت: خراسان رضوی اولین استانی بود که پس از تغییر وضعیت حکومت در افغانستان نسبت به عقد قرارداد جهت تقویت روابط تجاری با طرفین افغانستانی اقدام نمود و از همین جهت افق روشنی در راستای پیشروی روابط اقتصادی با این کشور پیش بینی میشود.
حقیقی افزود: علی رغم انتقاداتی که به برگزاری نمایشگاهها میشود، به عقیده بنده مسئولان برگزاری این نمایشگاهها شایسته تقدیر هستند زیرا دقت و توجه به چنین مسائلی در شرایط پیچیده کنونی، ناشی از دغدغه مندی و وظیفه شناسی مسولان متولی می باشد.
ضرورت تسهیل گری جهت حضور فعالان اقتصادی در نمایشگاه های تجاری
احمدرضا صفارطبسی، رئیس کمیسیون معدن اتاق مشهد نیز در این جلسه بیان کرد: نکته مهمی که مطرح میشود این است که آیا افزایش آمارهای صادراتی استان طی سال جاری، بر اساس افزایش حقیقی میزان کالاهای صادراتی استان است یا عوامل دیگری همچون انتقال تشریفات گمرک بندرعباس به مشهد را می توان دلایل افزایش آمار صادرات استان دانست؟
وی همچنین، به موضوع برگزاری نمایشگاه های بین المللی و اعزام هیات های تجاری اشاره و اظهار کرد: هزینه برگزاری و شرکت در نمایشگاههای تجاری در کشورهای خارجی نیز بسیار زیاد است و برای تاجران و بازرگانان صرفه اقتصادی ندارد. از طرفی بهتر است جهت شرکت در این نمایشگاهها برای افرادی که صاحب مقام هستند تسهیلات و تخفیفات ویژهای در نظر گرفته شود.
به گفته رئیس کمیسیون معدن اتاق مشهد، اغلب نمایشگاههای تجاری عاری از هرگونه برنامهریزی، چهارچوب و اطلاعرسانیهای دقیق هستند. فعال اقتصادی برای شرکت در یک نمایشگاه میبایست اطلاعاتی در خصوص هیاتهای تجاری کشور مقابل، شرکتهایی که در نمایشگاه وجود دارند و… داشته باشد اما متاسفانه به چنین نکاتی حین برگزاری نمایشگاههای تجاری مختلف توجه نمیشود.
صفارطبسی تاکید کرد: درحال حاضر روسیه نیاز مبرمی به برقراری روابط وارداتی و صادراتی با ایران دارد و برگزاری نمایشگاهها نقش موثری در توسعه روابط اقتصادی با این کشور دارد؛ اما مادامی که نسبت به برطرف نمودن معضلات و مشکلات اصلی و ساختاری حوزه تجاری اقدامی صورت نگیرد، سایر اقدامات همچون برگزاری نمایشگاهها مثمرثمر نخواهد بود.
ضرورت رایزنی برای پیشگیری از انتقال کمیته اقدام ارزی به بانک مرکزی
سپس کاظم شیردل، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی پشت تریبون قرار گرفت و گفت طبق تحقیقات ما، هیات تجاری تاجیکستان که هفته آینده عازم ایران هستند عمدتا از تاجرانی می باشند که سابقه مراوده تجاری با ایران و خراسان رضوی را داشته و نسبت به بازار ما آگاهی دارند که این امر در تسریع توافقات تجاری میان دو طرف موثر می باشد.
وی عنوان کرد: چندی پیش هیات وزیران بخشنامه ای برای تعهدات ارزی ارائه کردند که طبق آن کمیته اقدامات ارزی در اختیار بانک مرکزی قرار میگیرد. خواهشمندیم کمیسیون تجارت اتاق مشهد نسبت به جلوگیری از وقوع این مسئله رایزنی های لازم را داشته باشند زیرا این اتفاق آثار مخرب زیادی را بر بدنه اقتصادی کشور و بخش خصوصی وارد خواهد کرد.
محسن پورقاسمی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنیومهندسی خراسانرضوی نیز پس از ارائه گزارشی در این نشست، اظهار نمود: با توجه به تحریمها، صادرات خدمات فنی و مهندسی تنها در حالتی امکان پذیر است که صندوق ضمانت صادرات وارد عمل شده و به پشتیبانی از صادرکنندگان و مذاکره با کشورهای خارجی بپردازد اما متاسفانه این ساختار نقشآفرینی مطلوبی در ایفای وظایف خود ندارد.