• امروز : دوشنبه - 5 آذر - 1403
  • برابر با : Monday - 25 November - 2024
کل 4026 امروز 0
10

رشد تجارت خراسان رضوی به نفع واردات

  • کد خبر : 6327
  • ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۷
رشد تجارت خراسان رضوی به نفع واردات
داده‌های 11 ماه گمرک کشور نشان می‌دهد در نیمه دوم امسال وضعیت تجارت خارجی استان بهتر از نیمه اول سال بوده هرچند تراز تجاری استان هنوز عقب‌تر از مدت مشابه سال گذشته است و کفه ترازوی تجارت هنوز به نفع واردات است.
به گزارش خراسان رضوی، داده‌های گمرک کشور در 11 ماه گذشته نشان می‌دهد بعد از یخ‌بندان دی‌ماه وضعیت صادرات استان بهبود پیداکرده است هرچند وضعیت کلی صادرات استان در مقایسه با سال‌های گذشته که تا مرز 2 میلیارد دلار بوده هنوز فاصله دارد.
کاهش 40 میلیون دلاری صادرات
داده‌های گمرک کل کشور نشان می‌دهد در 11 ماه امسال یک‌میلیون و 961 هزار تن کالا به ارزش حدود یک میلیارد و 242 میلیون دلار از گمرکات خراسان رضوی صادرشده است که در مقایسه با 11 ماه سال گذشته از لحاظ ارزش دلاری کاهش 40 میلیون دلاری و ازنظر وزنی کاهش حدود 422 هزار تنی را نشان می‌دهد.
این آمار نشان می‌دهد ارزش‌افزوده کالاهای صادراتی استان در 11 ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهبود پیداکرده است، زیرا متوسط ارزش هر تن کالای صادراتی استان نیز در 11 ماه امسال نسبت به سال گذشته بیشتر شده است.
افزایش 17 درصدی واردات
داده‌های گمرک کشور همچنین بیانگر آن است که در 11 ماه امسال میزان واردات استان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیشتر شده است، به طوری که در 11 ماه امسال حدود 252 هزار تن کالا به ارزش 587 میلیون دلار وارد استان شده است، در حالی در مدت مشابه سال گذشته 188 هزار تن کالا به ارزش 503 میلیون دلار وارد استان شده بود. این آمار نشان می‌دهد به لحاظ ارزش دلاری، واردات کالا به استان 85 میلیون دلار، حدود 17 درصد، بیشتر شده است.
کاهش 123 میلیون دلاری تراز تجاری
تراز تجاری استان در 11 ماه امسال به لحاظ ارزش دلاری مثبت 655 میلیون دلار است، درحالی‌که در 11 ماه سال گذشته تراز تجاری استان معادل 778 میلیون دلار بوده است. بنابراین به لحاظ تراز تجاری شاهد کاهش 123 میلیون دلاری تراز تجاری استان طی امسال هستیم.
کاهش وزنی و رشد دلاری صادرات زعفران
اگر بخواهیم به‌صورت ریز به وضعیت اقلام صادراتی نگاه کنیم، خواهیم دید بخش عمده کالاهای صادراتی استان محصولات کشاورزی هستند که بخش زیادی از آن متأثر از قیمت اقلامی مانند آجیل و خشکبار همچون  زعفران و پسته است. داده‌ها نشان می‌دهد در 11 ماه امسال بیش از 146 تن زعفران به ارزش 166 میلیون دلار از گمرکات استان صادرشده است که ارزش متوسط ریالی هر کیلو از محصول 31 میلیون تومان بوده است، درحالی که در 11 ماه سال گذشته بیش از 202 تن زعفران به ارزش 118 میلیون دلار از گمرکات استان صادر شده بود. بنابراین صادرات این محصول هرچند به لحاظ وزنی کاهش قابل‌توجهی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته اما به لحاظ ارزشی شاهد افزایش درآمدهای تجار از صادرات طلای سرخ از استان بودیم.
سایه روشن‌های صادرات به افغانستان
افغانستان همواره شریک اصلی تجاری استان به لحاظ مقصد صادرات است که طی یک سال گذشته  تحولات داخلی آن  استان را متأثر کرده، به طوری که در 11 ماه سال گذشته حدود 506 میلیون دلار کالا از گمرکات خراسان رضوی به این کشور صادرشده اما در 11 ماه امسال این صادرات به 430 میلیون دلار تنزل پیدا کرده است. هرچند بخش عمده این کاهش مربوط به 6 ماه نخست امسال بوده و در نیمه دوم سال شاهد بهبود صادرات کالا به این کشور بودیم.
داده‌های گمرک کشور همچنین نشان می‌دهد در این مدت حدود 6.5 تن زعفران به کشور افغانستان صادرشده است، در حالی‌که گمرک این کشور واردات زعفران به خاک افغانستان را ممنوع اعلام کرده بود.
محموله 12.5 میلیون دلاری سیب صادراتی
اما نکته قابل‌توجه در صادرات محموله‌های صادراتی است. یکی از نمونه‌های محموله‌های صادراتی استان، محموله بیش از 24 هزار تنی سیب تازه به کشور افغانستان است که ارزش حدودی این محموله بیش از 12.5 میلیون دلار بوده است.
واردات 135 میلیون دلاری موبایل
در خصوص واردات نیز مانند گذشته بیشترین ارزی که دولت برای واردات کالا به کشور از طریق گمرکات خراسان رضوی هزینه کرده است، مربوط به واردات گوشی همراه است که در 11 ماه امسال حدود  135 میلیون دلار از کل واردات استان مربوط به این کالای لوکس است. در کل، بخش عمده واردات استان در این مدت مربوط به تجهیزات الکترونیک بوده است.
در پایان باید گفت رویه صادراتی استان در نیمه دوم امسال در مقایسه با نیمه اول سال بهبود پیداکرده است که در نمودار زیر می‌توان آن را مشاهده کرد. دلیل افت صادرات استان در دی نیز متأثر از یخ‌بندان نیمه دوم این ماه بوده است. در مسئله واردات نیز همچنان فرصتی که ارز غیرآزاد در اختیار تجار قرار داده و سیاست‌های بازگشت ارز حاصل از صادرات دولت، باعث شده است بخش عمده‌ای از ارز صادراتی صرف واردات کالا شود و تفاوت نرخ ارز آزاد با ارزهای دولتی، محلی برای سوءاستفاده برخی دلالان شده است.
لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=6327

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.