به گزارش تجارتنیوز، بازار گردشگری حلال در سال ۲۰۲۲ جهش قابل توجهی پیدا کرد و میزان سفرهای گردشگری در کشورهای متعهد به چارچوبهای اسلامی و یا به اصطلاح گردشگری حلال، در سال گذشته میلادی 220 میلیارد دلار گردش مالی داشته است.
اما از این شاخه گردشگری، ایران چه سهمی دارد؟ آیا به عنوان یک کشور مسلمان توانسته سهمی از سفره حلال گردشگری بردارد؟
کمک به تولید ناخالص داخلی جهانی
رویترز در سال ۲۰۱۴ گزارش کرد که مسلمانان جهان ۱۴۲ میلیارد دلار برای سفر (بدون احتساب حج و عمره) هزینه کردهاند که پس از گردشگران چینی و آمریکایی در رده سوم درآمدزاترین گردشگران قرار گرفته بودند. طبق شاخص جهانی Crescent Rating، سفر مسلمانان در سال ۲۰۱۶ بیش از ۱۵۶ میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی جهانی کمک کرده است.
گردشگری خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ میلادی در مقایسه با سال ۲۰۲۱ میلادی، با ۴۶.۹ درصد رشد، به ارزش ۱۰۷ میلیارد دلار رسید و گزارشهای یاتا نشان میدهد، خطوط هوایی خاورمیانه، شاهد افزایش ۱۵۷.۴درصدی ترافیک هوایی، در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ بوده است.
بازار گردشگری حلال تا سال ۲۰۲۸ به ۲۳۰ میلیون نفر مسافر میرسد
آمارها حاکی از این است که در سال ۲۰۱۹ جمعیت گردشگران مسلمان به ۱۶۰ میلیون نفر رسیده، درحالیکه با بازگشایی بسیاری از کشورها از زمان همهگیری کرونا، این پیشبینی مطرح است که جمعیت گردشگران مسلمان در سال ۲۰۲۳ به ۱۴۰ میلیون نفر برسد و در سال ۲۰۲۴ این جمعیت به آمار قبل از کووید بازگردد و انتظار میرود بازار گردشگری حلال تا سال ۲۰۲۸ به ۲۳۰ میلیون نفر مسافر دست یابد.
این پیشبینی نیز وجود دارد که میلنیالها (نسل Y یا متولدان ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۴)، نسل Z (نسلی که بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ متولد شدهاند) و مسافران زن با ۷۰ درصد سهم از دو میلیارد مسلمان در سراسر جهان، که زیر ۴۰ سال سن دارند، بیشترین تأثیر را در میان جمعیت مسلمانان مسافر داشته باشند. مسافران زن یکی از سریعترین بخشهای در حال رشد را تشکیل میدهند و ۴۵درصد از مسافران در سال ۲۰۱۹ یا حدود ۷۲ میلیون مسافر را تشکیل دادهاند.
مالدیو بهشت گردشگری حلال
جزایر استوایی مالدیو یکی از این مقاصد گردشگری است، مالدیو کشوری مسلمان است و با توجه به تعهدی که به رعایت چارچوبهای اسلامی از خود نشان داده است، روزبهروز بر تعداد گردشگران مسلمانی که این جزایر را مقصد تعطیلات خود قرار میدهند نیز افزوده میشود.
این رشد باعث شده است که امروز یکچهارم تولید ناخالص اقتصاد این کشور از گردشگری شود. در این بین کشورهای اندونزی و مالزی نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
اندونزی بهترین مقصد گردشگری حلال در سال 2023
اندونزی موفق به کسب رتبه اول به عنوان بهترین مقصد گردشگری حلال در فهرست «سفر جهانی مسلمانان» در سال 2023 شد. این در حالی است که سال گذشته اندونزی رتبه دوم را در این زمینه دریافت کرده بود.
«ساندیاگا اونو»، وزیر گردشگری و اقتصاد خلاق اندونزی با بیان اینکه قرار بود رتبه اول در سال 2025 کسب شود، شگفتی خود را از این مسئله ابراز کرد و گفت: تیم گردشگری حلال ما در سال 2023 موفق شد بهترین برنامههای خود را اجرا کند و همین باعث شد در رتبه اول قرار بگیریم و این برای ما یک دستاورد بزرگ است.
8.5 میلیون گردشگر در مسیر اندونزی
اونو اظهار داشت که اندونزی قصد دارد 8.5 میلیون گردشگر را از طریق گردشگری حلال تا پایان سال جاری میلادی پذیرایی کند.
وب سایت وزارت گردشگری اندونزی پنج مقصد حلال در این کشور را معرفی کرده است که تحت فهرست سفر مسلمانان به اندونزی ثبت شدهاند و گردشگران میتوانند از این مکانها بازدید کنند.
ترکیه رکورددار جذب گردشگر خارجی
بیش از 30 میلیون گردشگر در هفتماهه نخست سال از ترکیه بازدید کردند؛ این موضوع این امیدواری را ایجاد کرد که این کشور ممکن است در سال 2023 میزبان شمار بیسابقهای از گردشگران باشد.
شمار گردشگران خارجی ترکیه از ژانویه تا جولای با 16.2درصد افزایش، به 26.8میلیون نفر رسید، در حالیکه 3.3 میلیون شهروند ترکیه مقیم خارج از کشور در همین مدت، تعطیلات خود را در این کشور سپری کردند.
در مدت مشابه سال 2019، ترکیه میزبان 26.77میلیون بازدیدکننده خارجی بوده است. در مجموع در سال 2019، ترکیه میزبان رکورد بیش از 45 میلیون گردشگر خارجی و 6.7میلیون ترکیهای مقیم خارج از کشور بود.
سال گذشته میلادی، حدود 45 میلیون گردشگر خارجی از ترکیه بازدید کرده بودند که در مقایسه با آمار سال 2021 افزایش 80درصدی را نشان می دهد. درآمد گردشگری ترکیه در نیمه نخست سال 2023 به 21.7 میلیارد دلار رسید که نسبت به دوره ژانویه تا ژوئن سال گذشته 27درصد افزایش یافته است. چشمانداز ترکیه جذب 60 میلیون گردشگر و کسب درآمد 56 میلیارد دلاری از این محل تا پایان سال 2023 است.
آینده گردشگری خاورمیانه در دستان عربستان
براساس گزارش سازمان تجارت جهانی، تعداد گردشگران بینالمللی که از عربستان سعودی دیدن کردند، در سال 2022 به 16.6میلیون نفر رسید و با این حساب توانست به رتبه دوم سریعترین کشورهای جهان در رشد گردشگری دست پیدا کند.
این کشور با صعود 12پلهای در شاخص سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در رتبه سیزدهم جهان قرار گرفت و در مقایسه با رتبه 25در سال 2019، به عنوان یکی از برترین کشورهای پذیرنده گردشگران بینالمللی در سال 2022معرفی شد.
براساس این گزارش جدید که در ماه می 2023 توسط سازمان جهانی گردشگری منتشر شده است، عربستان 16 پله نیز در شاخص درآمد گردشگری بینالمللی پیشرفت کرده و در سال 2022 به جایگاه یازدهم در مقایسه با رتبه 27 در سال 2019 در سطح جهانی دست یافته است.
شورای جهانی سفر و گردشگری نیز پیشبینی کرده که بازار سفر و گردشگری در عربستان سعودی، رکورد سریعترین رشد را در منطقه خاورمیانه خواهد زد و میزان رشد سالانه آن در ۱۰ سال آینده، به سالی ۱۱درصد خواهد رسید.
موانع رشد گردشگری حلال در ایران
سال 95 بود که مسعود سلطانیفر، رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی که بعد به وزارت گردشگری تغییر نام داد، از سهم 3درصدی ایران از گردشگری حلال خبر داد. اما در اخبار سالهای بعد، شاهد رشد این میزان نبودیم.
این سهم ناچیز در حالی وجود دارد که ایران برای توسعه این شاخه از گردشگری نیازی به ایجاد زیرساختهای فرهنگی و… ندارد. بلکه بیش از 90درصد از آنچه تحت عنوان خوراک و پوشاک در ایران رایج است، تحت عنوان گردشگری حلال قابل تعریف هستند.
اما زیرساختهای اقامتگاهی، خطوط هوایی، خدمات قابل ارائه و معرفی دقیق این شاخه از گردشگری در ایران تاکنون مورد توجه جدی نبوده است. برای روشن شدن نیاز به زیرساختهای فیزیکی در حوزه گردشگری میتوان اشاره کرد که فرودگاه ابوظبی به زودی ترمینالی میسازد که ظرفیت پذیرش 45میلیون مسافر در سال را دارد. اما ایران به ظرفیت و اندازه مردم کشورش هم از خطوط هوایی برخوردار نیست.
با اینکه ایران بیشتر از یک دهه است که برای برند «حلال» همایش و گردهمایی برگزار میکند، اما بررسیها حاکی از این است که عملکرد آن همایشهای متعدد با موضوع گردشگری حلال، با وجود شرایط اقتصادی و اجتمایی که در کشور جریان دارد، تاکنون به گونهای نبوده که نام ایران را در بین مقاصد برتر گردشگری حلال مطرح کند.
ایران در حالی از گردشگری حلال غافل است که گردشگران این شاخه از گردشگری 30درصد از کل گردشگران جهان را تشکیل میدهند. در سال 2022، کل سفرهای گردشگری خارجی به مقصد خاورمیانه، بیش از 66 میلیون سفر بوده که رشد 163درصدی نسبت به سال قبل از آن را نشان میدهد. سهم ایران از کل گردشگران خارجی ورودی به این منطقه حدود 6درصد برآورد شده است.
قطع ارتباط ایران با مراودات مالی بینالمللی، تحریمها، نبود زیرساختهای فیزیکی، عدم تبلیغ و ایجاد برندینگ از گردشگری حلال ایران، ایجاد محدودیت از سوی برای از کشورهای جهان برای مسافرانی که به ایران سفر میکنند و… از مهمترین دلایلی است که ایران نتوانسته از سهمی از سفره حلال گردشگری بردارد.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰