با نزدیک شدن به آغاز فصل سرد، زمزمه های قطعی گاز صنایع به گوش می رسد. این بار بنا به گفته کیومرثی مدیر صنایع فلزی سازمان صمت استان، قرار است قطعی، منحصر به صنایع بزرگی باشد که مشعل دوم دارند اما در این قطعی، طبق قانون بهبود فضای کسب و کار، دولت باید ضرر ناشی از قطع انرژی را به واحدها بپردازد که البته تاکنون خبری از این موضوع در هیچ موردی در دسترس نیست و همچنین طبق قوانین موجود در بحث قطعی انرژی نباید واحدهای تولیدی و صنایع در اولویت باشند که البته متاسفانه چند سال است به رغم تاکید قانون، صنایع در اولویت اول قطع انرژی قرار دارند.
قطع انرژی صنایع مغایر با ماده 25 قانون بهبود محیط کسب و کار
علی اکبر لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در خصوص کمبود گاز در فصل سرد برای صنایع بیان کرد: استان ما با دو چالش اساسی مواجه است؛ در فصل گرم با کمبود برق و در فصل سرد نیز با محدودیت های گاز دست و پنجه نرم می کند. بعضی از واحدهای تولیدی ما به دلیل کمبود انرژی در فصل گرم و سرد یا تعطیل می شوند یا کاهش ظرفیت تولید دارند و متاسفانه قطع انرژی صنایع دقیقا مغایر با ماده 25 قانون بهبود محیط کسب و کار است که در آن تاکید دارد، در موارد خاص که جان انسان ها در خطر است به مدت دو روز و تمدید آن به مدت دو روز دیگر آن هم با تصمیم شورای تامین استان، قابل قطع شدن است و البته باید هزینه های ناشی از قطع انرژی به بخش تولید پرداخت شود که حتی ساز و کار پرداخت و چگونگی تامین اعتبار هم در آن دیده شده است اما چیزی که الان در کشور ما اتفاق می افتد دقیقا مغایر با این قانون است، یعنی اولین کاری که صورت می گیرد قطع کردن انرژی واحدهای تولیدی است.
وی افزود: در موضوع گاز، ما در استان با دو مشکل روبه رو هستیم؛ یکی موضوع فشار گاز و دیگری میزان انتقال، به نحوی که ما در زمستان نمی توانیم از ظرفیت های تولیدی که ایجاد کردیم، استفاده کنیم؛ از طرفی در کشور و استان، ظرفیت های مصرف زیاد می شود؛ یعنی مرتب بیان می شود که به فلان روستا گازرسانی انجام شد اما از سوی دیگر، تقویت ظرفیت انتقال گازی که باید به استان وارد شود، اتفاق نمی افتد و باعث می شود اولین ضرر و زیان به تولید منتقل شود. هم اکنون با وجود این که سرمای هوا زیاد نیست اما به بعضی از واحدهای صنعتی تذکر داده شده که مصرف را کم کنند. اکثر این صنایع هم صنایع پیشران توسعه هستند که کسب و کار های دیگر را با خودشان حرکت می دهند و البته بعضی از این ها به دلیل نداشتن مشعل دوم به صورت نیمه تعطیل در خواهند آمد.لبافی در خصوص مشکلات استفاده از مازوت برای مشعل دوم بیان کرد: یک موضوع، بحث هزینه حمل سوخت از بندر بوده که بسیار زیاد است و در نظر داشته باشید که این کارخانه ها در رقابت بایکدیگر قرار دارند و موضوع دیگر این که به دلیل آلاینده بودن مازوت، سازمان محیط زیست به سراغ آن ها خواهد رفت.
رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی استان درباره راهکارهای برون رفت از این مشکل که هر سال گریبان صنایع را می گیرد، توضیح داد: ما باید آموزش بدهیم که همه انرژی را درست مصرف کنند و همچنین یک ساز و کار مردمی باید ایجاد شود تا قطعی برق را متوجه واحدهای تولیدی خالق ثروت نکنیم. در هیچ جای دنیا اولویت قطع با واحد تولیدی نیست. راهکار مهم دیگر افزایش بهره وری است؛ به طوری که باید وسایل گازسوز با بهره وری بالا در اختیار مردم قرار بگیرد و همچنین موضوع عایق بندی منازل است. برای مثال باید یارانه را به شیشه دوجداره اختصاص دهیم یا مسائلی مثل عایق بندی خانه ها که دولت باید این ریل گذاری را انجام دهد. قطع انرژی صنایع دودش در چشم مردم می رود، حالا شاید الان این را نبینند اما وقتی ارزآوری ها کم شود و همچنین صنایع پیش رو تعطیل شوند، به صنایع کوچک دیگر آسیب می رسد.
دلایل در اولویت قرار گرفتن صنایع در قطع گاز
در همین زمینه، مدیر صنایع فلزی سازمان صمت استان ضمن اشاره به این که ما موافق قطع گاز صنایع نیستیم و برای قطع انرژی نباید اولویت با صنایع باشد، به خراسان رضوی گفت: در عمل قطعی انرژی متوجه صنایع است، به این دلیل که شورای تامین که وارد موضوع می شود، ممکن است به آن دید امنیتی داشته باشد و طبیعی است که به این شکل سیاست گذاری می شود و البته دلیل اصلی این موضوعات کمبود زیرساخت های ما در بحث انرژی است و موضوع مختص استان ما نیست و تمام کشور را دربرگرفته است.
کیومرثی درباره قطعی گاز افزود: ما چند روز گذشته با برخی واحدها جلسه ای گذاشتیم و در آینده هم جلسه دیگری برای همین موضوع داریم اما آن چه مسلم است، برخی واحدها که می توانند از سوخت دوم استفاده کنند، این اتفاق برایشان رخ خواهد داد.او در پاسخ به این سوال که آیا قرار است مانند قطعی برق در تابستان، برنامه زمان بندی برای صنایع به منظور قطعی گاز برقرار باشد یا خیر؟ گفت: ما جلسه هم اندیشی گذاشته ایم و در جلسه آینده باید ببینیم چه تصمیمی گرفته خواهد شد، چرا که برنامه اول ما این است که بتوانیم با واحدهایی مثل فولادی ها و سیمانی ها که بزرگتر هستند و امکان استفاده از سوخت دوم را دارند، قضیه را جمع کنیم، به این دلیل که خیلی ها مصرفشان خیلی زیاد نیست. ضمن این که بخشی از سوخت را هم برای این ها تامین کرده ایم و امیدواریم بتوانیم بخش دیگر را هم تامین کنیم تا با همین اقدام موضوع را مدیریت کنیم و مثل برق مجبور نشویم کل صنایع را دچار قطعی کنیم.کیومرثی در خصوص جریمه ای که محیط زیست از واحدها برای سوزاندن مازوت می گیرد، بیان کرد: در این باره مکاتباتی را با سازمان محیط زیست انجام داده ایم و به نظر می آید که این مشکل رفع خواهد شد چرا که این موضوع در اختیار واحد صنعتی نیست و ما مجبورش می کنیم به دنبال سوخت دوم برود.
مدیر صنایع فلزی سازمان صمت استان درباره افزایش بهره وری به عنوان راه حل اصلی برون رفت از قطعی انرژی بیان کرد: طبیعتا همین طور است و ما در برنامه هایمان و نیز برنامه بودجه، مصارفی را برای افزایش بهره وری داریم و این شامل این می شود که ما یارانه ها را روی چیزهایی متمرکز کنیم که باعث کاهش مصرف انرژی می شود اما این از راهکارهای بلند مدت است.
تشکل ها و واحدهای صنعتی زیان خود از قطعی گاز را اعلام کنند
کیومرثی در پاسخ به این سوال که طبق ماده 25 قانون فضای کسب و کار، دولت باید ضرر و زیان ناشی از قطع انرژی را به صنایع بدهد اما این موضوع تاکنون انجام نشده است و آیا پیش بینی و برنامه برای اجرای آن دارید؟ گفت: طبق قانون این اتفاق باید بیفتد و ما به تشکل ها و واحدهای صنعتی گفته ایم که میزان ضرری را که از قطع انرژی متوجه شما شده است به ما اعلام کنید و ما هم به وزارتخانه ها فرستادیم ولی این که این ها به نتیجه ای برسد، من هم اطلاعی ندارم که این اتفاق خواهد افتاد یا نه.