• امروز : جمعه - 2 آذر - 1403
  • برابر با : Friday - 22 November - 2024
کل 4009 امروز 0
19
در نخستین جلسه کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی صورت گرفت

بررسی فرصت‌های تجاری ایران و قرقیزستان و راهکارهای توسعه تعاملات میان دو کشور

  • کد خبر : 7516
  • ۰۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۸
بررسی فرصت‌های تجاری ایران و قرقیزستان و راهکارهای توسعه تعاملات میان دو کشور
در نخستین جلسه کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در سال جاری که با حضور سفرای دو کشور، رئیس اتاق بازرگانی قرقیزستان و جمعی از فعالان اقتصادی استان برگزار شد، فرصت‌های تجاری ایران و قرقیزستان بررسی شد و در خصوص چند و چون اجرای مصوبات کارگروه توسعه صادرات، بحث و تبادل نظر گردید.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «محمد حسین روشنک»، رئیس این کمیسیون در ابتدای این نشست، با اشاره به اهمیت فرایند واردات برای اقتصاد هر کشوری اظهار کرد: واردات لازمه اقتصاد پویا و فعال است؛ البته منظور ما واردات مواد اولیه، کالاهای اساسی و ماشین آلات خط تولید است؛ چرا که در غیر این صورت، تولید دچار چالش می شود. منع واردات، رویکرد اشتباهی است. بر این باوریم که نباید واردات را به عنوان یک نقطه منفی تلقی کرد؛ چرا که اقتصاد بدون واردات رونق نخواهد داشت.
روشنک ضمن ابراز امیدواری از بهبود روابط سیاسی ایران و عربستان تصریح کرد: روابط با دیگر کشورها اساسی‌ترین عامل در تجارت جهانی است. در این صورت است که می‌توان به تجارت امید داشت.
وی در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه قطعا توسعه روابط ایران و قرقیزستان به ویژه برای خراسان رضوی مثمرثمر خواهد بود، تصریح کرد: تلاش می کنیم افزایش مراودات با این کشور به دستاوردهای مطلوبی منجر شود. ما در اتاق بازرگانی بنا داریم در راستای زمینه سازی برای برقراری ارتباطات اقتصادی با کشورهای همسایه پیگیری و رایزنی نماییم و قرقیزستان از جمله این کشورهاست.

اعلام آمادگی بیش از 40 شرکت و تاجر قرقیزستانی برای حضور در نمایشگاه اکسپو تهران
در بخش دیگری از نشست، «سعید خرازی»، سفیر ایران در قرقیزستان تصریح کرد: پس از برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در بیشکک در مهرماه سال گذشته، در پی اعلام برگزاری نمایشگاه اکسپو تهران از 17 تا 20 اردیبهشت ماه بودیم. سفارت جمهوری اسلامی ایران در بیشکک این رویداد را به تجار و اتاق بازرگانی قرقیزستان اطلاع رسانی کرده و خوشبختانه استقبال بسیار خوبی برای حضور در این نمایشگاه از سوی شرکت های مختلف قرقیزستان به عمل آمده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از 40 شرکت و تاجر قرقیزستانی برای حضور در این نمایشگاه اعلام آمادگی کرده اند و ما به دنبال هماهنگی ها برای حضور این تجار در تهران هستیم. استان اوش و اتاق بازرگانی این استان نیز در این نمایشگاه حضور خواهند داشت. حضور تجار قرقیزستانی در نمایشگاه 2023 فرصت بسیار خوبی برای برگزاری همایش فرصت های سرمایه گذاری در تهران است. همچنین می توان در حاشیه نمایشگاه با حضور عوامل سفارت قرقیزستان در تهران و همچنین اتاق بازرگانی، نشست هایی را برگزار کرد.
خرازی افزود: در حال حاضر براساس ارزیابی های انجام گرفته، عرصه های متعددی برای همکاری های اقتصادی میان ایران و قرقیزستان در حوزه های حمل و نقل و لجستیک، بهداشت، گردشگری سلامت، شرکت های دانش بنیان، کشاورزی و تولید مواد غذایی و مصالح ساختمانی و مواد پتروشیمی و… وجود دارد.
سفیر ایران در قرقیزستان یادآور شد: آن چه مسلم است حجم فعلی روابط دو کشور منعکس کننده ظرفیت های واقعی دو طرف نیست و طرفین بایستی در راستای فعال سازی هر چع بیشتر این فرصت ها و زمینه ها تلاش کنند. یکی از موضوعاتی که در حال حاضر در دستور کار دو کشور است، برگزاری سیزدهین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور است که خوشبختانه با پیگیری های انجام شده، در آینده نزدیک این اجلاس برگزار خواهد شد و فرصت بسیار خوبی خواهد بود که تجار و فعالان اقتصادی از این ظرفیت هم برای گسترش همکاری ها استفاده کنند.
وی تصریح کرد: سفارت ایران از کمیته مشترک ایران و قیرقیزستان انتظار دارد که نقش موثرتری را در توسعه مناسبات و شناساندن ظرفیت های دو کشور ایفا کند. نبود پرواز مستقیم تهران به بیشکک یا مشهد به بیشکک، خلأ بزرگی بر سر راه همکاری های اقتصادی میان دو کشوراست. متاسفانه پس از برگزاری نمایشگاه اختصاصی در بیشکک ما مجددا با قطع پروازهای مستقیم مواجه شدیم که باید برای این مساله تدبیری اندیشیده شود.

نبود پروازهای مستقیم بین ایران و قرقیزستان مانع توسعه مراودات است
خرازی، فقدان پروازهای مستقیم بین دو کشور را ضعف بزرگ خواند و تاکید کرد: فکر می کنم تجار و اتاق بازرگانی می توانند در این حوزه نقش مهمی ایفا کنند. تجار و اتاق بازرگانی و کمیته مشترک دو کشور باید به شرکت های هواپیمایی کمک کنند تا این پروازها حداقل در یک مدت کوتاهی دایر شود تا به تدریج به روالی معمول تبدیل گردد. این مهم قطعا به توسعه گردشگری میان دو کشور نیز کمک خواهد کرد.
وی از نبود سازو کارهای بانکی میان دو کشور برای انتقال پول به عنوان مانع دیگری در توسعه مراودات ایران و قرقیزستان نام برد و گفت: متاسفانه در این رابطه تجار ایرانی و تجار قرقیزستانی دائما به ما مراجعه می کنند و خواهان راهکار هستند. امیدوارم این مساله با حضور مسئولین بانکی دو کشور در اجلاس سیزدهم کمیسیون مشترک، حل و فصل شود.
سفیر ایران در قرقیزستان افزود: ایجاد مرکز تجاری ایران در قرقیزستان و همچنین، در صورت لزوم ایجاد مرکز تجاری قرقیزستان در ایران یک ضرورت است. این مرکز می تواند راهنمای خوبی برای تجار ایرانی و قرقیزستانی باشد. بحث روادید نیز یکی از موضوعاتی است که باید برای تسهیل روابط بین دو کشور در دستور کار قرار بگیرد. در حال حاضر تسهیلات مطلوبی برای تجار و گردشگران دو کشور وجود دارد؛ اما لغو روادید به لحاظ روانی، ذهنیت نامطلوبی برای تجار ایجاد می‌کند که امید می رود این موضوع نیز با جدیت پیگیری شود.
خرازی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: موضوع همکاری های ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این اتحادیه ظرفیت های بسیار خوبی را برای تجار ما و کشورهای اوراسیا از جمله قرقیزستان ایجاد کرده است. خوشبختانه پیشرفت های خوبی در زمینه انعقاد قرارداد تجارت آزاد صورت گرفته است که امید می رود این موافقتنامه نیز اجرایی شود. در صورت اجرایی شدن، این مساله می تواند کمک کند تا جهشی در روابط اقتصادی دو کشور به وجود بیاید.
وی ادامه داد: حمل و نقل نیز یکی از مباحث مهمی است که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود. در حال حاضر با مساله کمبود واگن مواجه هستیم و کمیته مشترک و اتاق بازرگانی باید برای این مساله راهکاری بیندیشند.
سفیر ایران در قرقیزستان اظهار کرد: در صورتی که بتوانیم سیستم حمل و نقل بین ایران و قرقیزستان را روان کنیم به زودی قرقیزستان نیز می تواند از تسهیلات ارائه شده در بندرعباس استفاده کند. امید می رود خط حمل و نقلی میان ایران و قرقیزستان ایجاد شود تا این کشور بتواند از طریق ایران به دریای آزاد دسترسی پیدا کند.

پروتکل همکاری میان ایران و قرقیزستان از اواخر ژوئن قابل اجرا خواهد بود
در ادامه، «تورداقون صدیق اف»، سفیر قرقیزستان در ایران تصریح کرد: مذاکرات و ملاقات های انجام شده با دوستان ایرانی دستاوردهای بسیاری برای قرقیزستان به دنبال داشته که برای گسترش همکاری های بین دو کشور در آینده بسیار مفید خواهد بود.
سفیر قرقیزستان در ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر مهم ترین مشکل ما نبود پرواز مستقیم به ایران است. از این رو تقاضا می شود که پروازهای مرتب تری بین دو کشور ایجاد شود. ما علاقه داریم طی نمایشگاه هایی که در ایران برگزار می شود، با هیات های بازرگانی و تجاری ایرانی که در صنایع مختلف فعالیت می کنند، بیش از پیش آشنا شویم و امیدواریم که این مهم موجب بازشدن باب آشنایی و همکاری های جدیدی حتی در سطح دفاتر ریاست جمهوری شود.
وی ادامه داد: برگزاری نشست های مشترک میان دو کشور نه تنها موجب همکاری های تجاری و صنعتی می شود، بلکه در زمینه های اقتصادی و فرهنگی نیز مثمرثمر خواهد بود و بدون شک، زمینه ساز پیشبرد روابط طرفین خواهد بود.
صدیق اف تصریح کرد: کمیسیون همکاری مشترک بین ایران و قرقیزستان با کمک نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در شهر بیشکک، همکاری های خوبی داشتند. پروتکل همکاری میان ایران و قرقیزستان از اواخر ژوئن قابل اجرا خواهد بود در واقع این پروتکل، فعالیت های تجاری، اقتصادی، فرهنگی و گردشگری را توسعه خواهد داد.
سفیر قرقیزستان در ایران افزود: امیدواریم برگزاری این نشست ها موجب توسعه همکاری های مشترک میان ایران و قرقیزستان در زمینه های تجاری، اقتصادی، فرهنگی و به ویژه حوزه حمل و نقل و ترانزیت میان دو کشور باشد.
سریوف، رئیس اتاق بازرگانی قرقیزستان نیز، برگزاری این نشست ها را برای توسعه همکاری های دو کشور در زمینه های مختلف مفید دانست و گفت: آمادگی داریم که در راستای افزایش همکاری ها، حداکثر استفاده را از امکانات ایران داشته باشیم و با همکاری های دوجانبه دستاوردهای مطلوبی را عاید کنیم.

تلاش برای ارتقاء سرمایه گذاری مشترک و توسعه همکاری ها میان ایران و قرقیزستان
در ادامه، «کاظم شیردل»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی تصریح کرد: ما در کمیته مشترک ایران و قرقیزستان بر توسعه همکاری های تجاری- اقتصادی با کشور قرقیزستان تاکید داریم و ارتقاء سرمایه گذاری مشترک و توسعه همکاری ها میان دو کشور را پیگیری می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: برگزاری نمایشگاه های اختصاصی برای معرفی محصولات، خدمات و توانمندی های طرفین جهت توسعه همکاری های دو کشور در گردشگری، گردشگری سلامت، حوزه دانش بنیان، کشت فراسرزمینی، راه اندازی مجدد خطوط پرواز مستقیم، توسعه توانمندی های دو کشور، آمادگی پذیرش هیات های تجاری قرقیزستانی، برگزاری نشست و بازدید از توانمندی های دو کشور از مهم ترین اقدامات در دستور کار ماست.
شیردل ادامه داد: 17 اردیبهشت ماه هیات 15 نفره ای از قرقیزستان شامل تولیدگان، صنعتگران و سرمایه گذاران این کشور در نمایشگاه اکسپو تهران حضور خواهند یافت و تا 22 اردیبهشت ماه جلسه ای در اتاق بازرگانی با این هیات و رئیس اتاق بازرگانی قرقیزستان خواهیم داشت. از فعالان حوزه تجارت نیز برای حضور در این جلسه دعوت به عمل خواهیم آورد.

ضرورت عارضه یابی کاهش میزان صادرات ایران به قرقیزستان
در بخش دیگری از نشست، «محمدعلی امیرفخریان»، رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تصریح کرد: به رغم آن که بیشترین مراودات ایران در زمینه برگزاری نمایشگاه، همایش، اعزام و پذیرش هیات، بازدید از صنایع و … در سال گذشته با قرقیزستان بوده است، میزان صادرات ما به این کشور کاهش داشته است که این مساله بایستی عارضه یابی شود. متاسفانه ما به هدفگذاری و چشم انداز مورد نظرمان با کشور قرقیزستان دست پیدا نکردیم. با این حال، ضمن قبول موانع موجود در حوزه ترانزیت باید تلاش کنیم تا قرقیزستان را به بندر عباس متصل کنیم.
وی عنوان کرد: برای توسعه صادرات به قرقیزستان باید ظرفیت ها و نیازهای این کشور شناسایی شود و در این حوزه هدفگذاری کنیم. همچنین، برای رقابت با کشورهای رقیب در قرقیزستان باید برنامه خاصی تدارک ببینیم. در واقع، باید اقلام مورد نیاز قرقیزستان شناسایی شود و مطالبات بخش خصوصی اعم از ایجاد تعرفه ترجیحی و سرمایه گذاری مشترک و کمک دولت باید در دستور کار قرار بگیرد.
امیرفخریان ادامه داد: علاوه بر این، باید تمرکز ویژه ای بر حوزه گردشگری میان دو کشور داشته باشیم. برقراری پرواز صرفا برای تجار و بازرگانان توجیه پذیر نیست، به همین دلیل باید حوزه گردشگری مورد توجه ما قرار بگیرد.
رئیس اداره بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تصریح کرد: برگزاری نمایشگاه اکسپو فرصت خوبی است، این نمایشگاه کاملا از حمایت دولتی برخوردار است و کل هزینه های هیات قرقیزستانی توسط سازمان توسعه تجارت پرداخت می شود. تعداد زیادی از میهمانان خارجی با یارانه دولت برای حضور در نمایشگاه اکسپو به ایران سفر می کنند لذا صادرکنندگان نمونه باید از این فرصت باقی مانده برای حضور در این رویداد به نحو احسن استفاده کنند.
وی یادآور شد: برای سال آینده پیش بینی اعلام پذیرش 6 هیات قرقیزستانی را داریم و تجار می توانند نظرات خود را در این رابطه به ما منتقل کنند.
وی یادآور شد: سال آینده پیش بینی اعزام و پذیرش ۶ هیات را برای قرقیزستان داریم.
امیرفخریان ادامه داد: برای سال جاری، رویدادهایی پیش بینی شده که مخاطب و متقاضی آن مشخص است و دستاوردهای مورد انتظار نیز تعریف شده است. در واقع، این رویدادها تخصصی بوده است. برنامه ریزی برای برگزاری این رویدادها حاصل مطالعات کارشناسی است لذا از فعالان حوزه تجارت درخواست داریم تا پیشنهادات خود را در این رابطه اجرایی کنند.

برگزاری رویدادها باید دستاورد مشخص داشته باشد
در بخش دیگری از نشست، «هادی حقیقی»، مدیر بازارچه های مرزی خراسان رضوی تصریح کرد: هدف ما از برگزاری نمایشگاه صرفا پذیرش یک هیات خارجی در یک بازه زمانی خاص نیست بلکه باید از برگزاری این نشست ها و نمایشگاه ها دستاوردهای مشخصی داشته باشیم. به طور مشخص باید با برگزاری این رویدادها، مساله تامین واگن، ایجاد پرواز مستقیم بین دو کشور و افزایش صادرات هدفگذاری شود.
وی ادامه داد: در همین راستا باید همکاری و هماهنگی درون دستگاهی و درون سازمانی ایجاد شود تا این رویدادها براساس آن نقشه راهی باشد که استان خراسان رضوی با کشور قرقیزستان برای توسعه همکاری ها دارد. حرکت تحولی باید در استان به وجود آید، به دنبال حرکت معمول سالهای گذشته نیستیم. به بیان دیگر، کاهش صادرات به قرقیزستان باید جبران شود و تراز تجاری مان مثبت گردد و همچنین باید اقلام جدیدی برای صادرات به این کشور شناسایی شود.

ضرورت توجه به مقوله جمعیت و درآمد سرانه بازارهای هدف
در بخش پایانی این نشست، «فیروز ابراهیمی»، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با بیان اینکه خانه صنعت و معدن برای توسعه روابط با کشور قرقیزستان از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد، تصریح کرد: تا زمانی که امکان پرواز مستقیم میان ایران و قرقیزستان فراهم نباشد، عملا صادرکننده در گام اول دچار مشکل می شود و فرآیند تجارت را دشوار می کند. تمرکز بر بازار قرقیزستان مستلزم ایجاد پرواز مستقیم میان دو کشور است.
وی با تاکید بر اینکه در برنامه سال 1402 باید به مقوله جمعیت و درآمد سرانه بازارهای هدف توجه شود، ادامه داد: نگاه به بازار هدف صادراتی مستلزم توجه به جمعیت و درآمد سرانه کشورهاست. در واقع تمرکز و اولویت بندی کشورهای هدف باید با توجه به دو مقوله جمعیت و درآمد سرانه آنان باشد.

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=7516

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.