• امروز : پنجشنبه - 1 آذر - 1403
  • برابر با : Thursday - 21 November - 2024
کل 4009 امروز 2
11
رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق مشهد مطرح کرد:

لزوم ایجاد تشکلی تخصصی در حوزه سیب زمینی در استان خراسان رضوی

  • کد خبر : 9337
  • ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۹
لزوم ایجاد تشکلی تخصصی در حوزه سیب زمینی در استان خراسان رضوی
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: کشاورزان و تولیدکنندگان سیب‌زمینی در این استان با مشکلات متعددی مواجه هستند که مجموع زنجیره تولید این محصول حتی تا مرحله ایجاد ورود آن به صنایع تبدیلی را در بر می‌گیرد. با این اوصاف ایجاد انجمنی تخصصی برای تولیدکنندگان این حوزه در استان خراسان رضوی، یک اقدام راهگشا به نظر می‌رسد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، «فرهاد سحرخیز» در حاشیه جلسه هم‌اندیشی با جمعی از تولیدکنندگان سیب زمینی استان که با هدف بررسی چالش‌ها، مشکلات، پیشنهادات پیش روی تولید، فرآوری، بازرگانی و صادرات این محصول در محل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، عنوان کرد:  البته ایجاد هر نهاد تشکلی، نیازمند همگرایی فعالان آن حوزه است.

او در ادامه تقویت بخش کشاورزی را منوط به ارتقای تمامی حلقه‌هایی عنوان کرد که از پی آن می‌آیند و توضیح داد: اگر رویکرد در این بخش، حرکت به سمت ایجاد ارزش افزوده باشد، باید مراحل بعدی در حوزه ورود محصولات کشاورزی به خط تولید صنایع غذایی و تبدیلی و در ادامه کیفی‌سازی تولیدات آن‌ها با هدف ایجاد ظرفیت صادرات را مدنظر قرار دهیم. بخش کشاورزی ما در حال حاضر با دغدغه‌های متعددی در بحث تامین آب و نهاده‌های این بخش مواجه است.

سحرخیز با اشاره به غفلت‌هایی که نسبت به حوزه کشاورزی و ظرفیت‌های آن صورت گرفته، بیان کرد: تلاش ما در دوره دهم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی؛ ایجاد یک پیوند موثر و تقویت‌شده با بخش کشاورزی استان است تا مطالبات فعالان این حوزه در بخش‌های تخصصی مختلف به گوش مسئولان و متولیان امر برسد. معتقدیم اتاق بازرگانی زبان گویای بخش خصوصی است و از دل این همگرایی‌ها، نتایج بهتری رقم خواهد خورد.

وی با اشاره به اینکه انعکاس همه نیازهای بخش کشاورزی یکی از اهداف فعالیت ما در اتاق بازرگانی است، خاطرنشان کرد: به استناد برنامه‌ریزی‌های انجام‌ شده، مقرر است تا در همکاری با مرکز تحقیقات اداره کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی به بررسی مشکلات، چالش‌ها و پیشنهادات بخش‌های مختلف حوزه کشاورزی بپردازیم و آن‌ها را به برنامه‌ها و حتی راهکارهای مشخص تبدیل نماییم و با استفاده از طریق ظرفیت و تریبون اتاق بازرگانی، در راستای رفع مشکلات و انعکاس نیازهای بخش خصوصی گام برداریم.

این عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تشکل‌سازی و حتی ساماندهی تشکل‌ها یکی از وظایفی که بر اساس قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار به پارلمان بخش خصوصی محول شده است، خاطر نشان کرد: بر این اساس ایجاد تشکل تخصصی در حوزه سیب ‌زمینی در استان ما که بتواند کل زنجیره ارزش این محصول را در بر بگیرد، امری ضروری بوده و می‌تواند در کاهش مشکلات و رفع بسیاری از نیازهای این حوزه راهگشا واقع شود.

تولید سه درصد سیب زمینی کشور در خراسان رضوی

در این جلسه، «شهرام عیدی زاده»، سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی، با ارائه آماری از میزان کشت سیب زمینی در استان، عنوان کرد: براساس آخرین آمارهای وزارت جهاد کشاورزی در سال 1400، میزان سطح زیر کشت محصول سیب زمینی در کشور 109 هزار هکتار است و در این میان خراسان رضوی با کشت حدود 3 هزار هکتار، سه درصد از تولید کشور را به خود اختصاص داده و سیزدهمین استان کشور از لحاظ کشت این محصول است و استان‌های همدان، کرمان و اصفهان در جایگاه اول تا سوم سطح زیر کشت قرار دارند. همچنین، میزان برداشت سیب زمینی در کشور 36 تن در هکتار است و این میزان در استان نیز در حدود همین مقدار است و بر این اساس خراسان در جایگاه یازدهم کشور  قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: با این حال خراسان رضوی از نظر فرآوری سیب زمینی جایگاه مناسبی در سطح کشور دارد. در مجموع 21 واحد صنعتی در حوزه فراوری و بسته بندی سیب زمینی در استان وجود دارد و از نظر درجه بندی و بسته بندی سیب زمینی رتبه سوم کشور و از نظر صنایع فرآوری، رتبه اول کشور را دارا می‌باشیم.

عیدی زاده در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه یکی از وظایف اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ساماندهی تشکل‌های تخصصی براساس ماده 5 قانون بهبود محیط کسب و کار است، بیان کرد: بر این اساس پیشنهاد می‌کنیم تشکل حوزه سیب زمینی متشکل از فعالان زنجیره ارزش این محصول ایجاد شود تا مسائل و مشکلات این حوزه از این طریق مطالبه گری، بررسی و حل شود.

جلگه رخ خراسان رضوی می‌تواند قطب تولید بذر سیب زمینی کشور باشد

در ادامه «کوروش شجاعی»، مسئول ایستگاه تحقیقات کشاورزی جلگه‌رخ و محقق حوزه سیب زمینی، با اشاره به اینکه تولید بذر مهم‌ترین حوزه ای است که خراسان رضوی در زمینه سیب‌ زمینی در آن فعال است، اظهار کرد: منطقه جلگه رخ با توجه به شرایط اقلیمی و آب‌وهوایی که دارد یکی از بهترین شرایط محیطی برای تولید بذر سیب‌زمینی را دارد به گونه‌ای که تا چندی قبل 80 درصد بذر تأیید شده کشور در این منطقه تولید می‌شد.

وی ادامه داد: امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و دانش تولید بذری که در جلگه‌رخ وجود دارد با هیچ جای کشور قابل مقایسه نیست؛ اما در سال‌های گذشته استان‌ها و مناطق دیگر کشور به رغم اینکه فاقد شرایط ایده‌آل برای تولید بذر مرغوب هستند، به این حوزه ورود پیدا کرده‌اند.

مسئول ایستگاه تحقیقات کشاورزی جلگه‌رخ با اشاره به ایجاد فضای رقابتی غیرکارشناسی میان استان‌های کشور در راستای تولید بذر سیب‌ زمینی، تصریح کرد: به علت فقدان تشکل و کنسرسیوم مشخص، فضای رقابتی در خصوص تولید بذر سیب زمینی میان استان‌ها به وجود آمده و هر استان به دنبال تولید بذر سیب زمینی  در خطه خود است. امیدوارم به جایگاهی برسیم که الگوی کشت با توجه به اقلیم و ظرفیت هر منطقه کشور ایجاد شود.

وی با بیان اینکه جلگه‌رخ ظرفیت تبدیل شدن به قطب تولید بذر سیب زمینی کشور را دارد، خاطرنشان کرد: مهم‌ترین جایگاهی که خراسان رضوی می‌تواند در حوزه سیب زمینی داشته باشد، تولید بذر است. اگر در این مسیر با اتحاد گام برداریم نه‌تنها می‌توانیم به قطب تولید بذر سیب زمینی کشور تبدیل شویم؛ بلکه امکان اقدام به صادرات این محصول نیز وجود دارد. متاسفانه در حال حاضر برخی بذر سیب زمینی ما را می‌خرند و با حذف لیبل آن به عنوان کالای خوراکی به کشورهای دیگر صادر می‌کنند.

انتقاد از دخالت‌های غیر کارشناسی در حوزه کشاورزی

در ادامه این نشست «بنی‌هاشمی»، تولیدکننده سیب زمینی، با انتقاد از دخالت‌های غیرکارشناسی در حوزه تولید محصولات کشاورزی، بیان کرد: معتقدیم اگر اجازه دهند تولیدکننده با ارائه و تصمیم خود فعالیت نماید، مسیر خود را پیدا خواهد کر؛ اما متاسفانه با این ادعا که سیب زمینی محصولی استراتژیک است، دخالت‌های غیرکارشناسی در این حوزه انجام شده و موجب ایجاد مشکلات برای تولیدکنندگان می‌شود.

این تولیدکننده سیب زمینی با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای تولیدکنندگان در پی اعلام ممنوعیت صادرات سیب زمینی خوراکی از سوی وزارت جهاد کشاورزی، گفت: سال گذشته در پی اعلام ممنوعیت صادرات سیب زمینی، تولیدکنندگان مجبور شدند محصولی که قیمت تمام‌شده آن کیلویی 12 هزار تومان بود را کیلویی 8 هزار تومان به فروش برسانند. به محض اعلام ممنوعیت صادرات سیب زمینی، برخی کارخانجات فرآوری، محصول را با قیمت پایین از کشاورز خریداری می‌کنند.

وی افزود: متاسفانه سازمان جهاد کشاورزی آمار دقیقی از میزان تولید سیب زمینی در کشور و همچنین نیاز مصرف‌کنندگان ندارد که بر اساس آن برای صادرات این محصول برنامه‌ریزی شود و این موجب تصمیمات یک‌شبه در این خصوص و زیان تولیدکننده می‌شود.

نبود آمار دقیق در خصوص کشت و نیاز کشور به سیب زمینی

«کریمی»، تولیدکننده سیب زمینی نیز در ادامه این نشست با انتقاد از نبود آمار دقیق در خصوص میزان تولید این محصول، گفت: در گذشته وزارت جهاد کشاورزی معاونت آمار داشت و در سطح ادارات نیز دفتر آمار وجود داشت؛ اما متاسفانه اکنون بخش آمار از ساختار ادارات حذف شده است. لذا لازم است ساختار وزارتخانه اصلاح و به‌روزرسانی شود.

این تولیدکننده سیب زمینی با انتقاد از وضعیت الگوی کشت در کشور، افزود: متاسفانه نهادهایی که این الگوها را نوشته‌اند دیدگاه عملی به کشاورزی نداشته‌اند.

وی همچنین گفت: ما در تجارت بین‌المللی برای صادرات سیب زمینی دچار مشکل هستیم و امیدواریم بتوانیم از همراهی و کمک اتاق بازرگانی در این عرصه بهره مند شویم.

میان تولیدکنندگان سیب زمینی همبستگی وجود ندارد

«شرکت»، دیگر تولیدکننده سیب زمینی نیز نبود همبستگی میان کشاورزان را یکی از مشکلات این بخش برشمرد و افزود: متاسفانه بارها نهادها و تشکل‌هایی ایجاد شده، اما به دلیل نبود همبستگی میان کشاورزان به جایی نرسیده است. در این میان متاسفانه برخی از واسطه گران از فاصله میان کشاورزان سوءاستفاده کرده و میان ما اختلاف افکنی کرده‌اند.

«تقوی»، فعال کشاورزی در جلگه‌رخ و تولیدکننده سیب زمینی خوراکی و بذر سیب زمینی، نیز از دخالت‌ها و ورود غیرکارشناسی به فعالیت‌های کشاورزان که موجب رونق نگرفتن فعالیت آنان می‌شود، انتقاد کرد.

«محمدی»، تولیدکننده سیب‌زمینی جلگه‌رخ نیز در ادامه این نشست، بیان کرد: یکی از مشکلات اساسی ما عدم واردات بذر سیب زمینی به صورت اصولی است که موجب واردات بذر بی‌کیفیت می‌شود و هیچ نهادی هم مسئولیت آن را بر عهده نمی‌گیرد. باید کنترل‌های لازم انجام شده و تضمین‌ها از کشورهای صادرکننده بذر گرفته شود تا بذر بی‌کیفیت وارد نگردد.

این تولیدکننده سیب زمینی همچنین خواستار صدور مجوز پمپاژ مجدد آب به زمین‌های دیگر برای کشت سالم بذر سیب زمینی شد.

«بهزادیان»، تولیدکننده سیب زمینی نیز، با اشاره به مشکلات واردات بذر سیب زمینی، خواستار گشایش اعتبار برای واردات بذر بهتر و همچنین اصلاح فرایند واردات شد.

 

لینک کوتاه : https://news.mccima.com/?p=9337

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.