اما گاه ویران کردن پلهای ارتباطی نه تنها ضروری، بلکه یک اقدام استراتژیک شغلی است. حفظ روابط ممکن است درهای زیادی را به روی انسان گشوده نگه دارد، اما باقی ماندن در روابط سمی یا بیحاصل بیش از آنکه منفعت داشته باشد مضر است. یک شبکه حرفهای قوی، ارزشمندترین دارایی شغلی محسوب میشود. در هر شبکه، برخی از ارتباطات کمک کنندهاند اما برخی دیگر در مسیر پیشرفت شغلی به مثابه مانع عمل میکنند.
اثر ارتباطات سمی
ارتباطات سمی انرژی شما را تخلیه میکنند و فرصتها را محدود میسازند. نتایج تحقیقاتی که در «فصلنامه رهبری» (Leadership Quarterly) به عنوان یک مجله علوم اجتماعی معتبر چاپ شده، نشان میدهد افرادی که در یک ارتباط سمی با روسا، همکاران یا حتی مربیان خود باقی میمانند، سطوح بالاتری از استرس را تجربه میکنند و بنابراین به درستی قادر به دیدن فرصتها و استفاده از آنها نیستند. بدیهی است اگر یک ارتباط، مسیر رشد شما را تضعیف و تخریب میکند خاتمه دادن به آن، سالمترین تصمیم ممکن است.
گاه برای سمزدایی از شبکه ارتباطی، لازم است ارتباطات بیفایدهای که شما را به رکود میکشانند قطع کنید و با تمرکز بر ارتباطاتی که ارزش بالایی در مسیر شغلی ایجاد میکنند، شبکه حرفهای خود را تقویت کنید. به این ترتیب هم تحرک شغلی بیشتری خواهید داشت و هم رضایت شغلیتان افزایش خواهد یافت. بدیهی است یک ارتباط ارزشمند ارتباطی است که ارزش متقابل ایجاد کند.
اخلاقیات، طالب روابط پاک است
شهرت هر فرد اغلب توسط معاشرین او شکل میگیرد. اگر یک ارتباط حرفهای به رفتارهای غیراخلاقی منجر شود تداوم آن آسیبزننده خواهد بود. افراد حرفهای باید از ادامه ارتباط با روسای فاسد، شرکای غیرصادق و همکاران سمی خودداری کنند. تحقیقات نشان داده افرادی که از شبکههای غیراخلاقی فاصله میگیرند از نظر دیگران مقید به اصول و مورد اعتمادتر هستند. قطع این نوع ارتباطات یک ضرورت برای حفظ شخصیت و آینده شغلی شماست.
صدور یک بیانیه شجاعانه
لحظاتی در مسیر حرفهای وجود دارد که اعلام عمومی و روشن قطع یک ارتباط سمی، پیامی قوی برای مخاطبان است. رهبرانی که علنا و بدون پردهپوشی از فرهنگهای کاری سمی یا کسب و کارهای مضر جدا میشوند، اغلب سطح بالایی از احترام و اعتبار را نصیب خود میکنند. ترک کردن یک محیط سمی همراه با سکوت، به معنای تقویت یک سیستم ورشکسته است. اما خراب کردن علنی این نوع ارتباطات، مثل آن میماند که یک بیانیه روشن حاوی ارزشهای خودتان صادر کردهاید.
اگر کارفرمای سابق یا همکارتان مرزهای شما را به رسمیت نمیشناسد، به خوشنامی شما صدمه میزند، یا تیشه به ریشه شغلتان میزند، حفظ رابطه با او ارزشی ندارد. به جای تلاش برای ترمیم یکطرفه این رابطه، روی شبکههای حرفهای حمایتگر سرمایهگذاری کنید.
رویکردهای قطع ارتباط
برای قطع ارتباط به صورت حرفهای باید صریح و قاطع باشید و در عین حال محترمانه برخورد کنید. رویکردهای زیر میتوانند مفید باشند:
۱-رویکرد مستقیم و در عین حال دیپلماتیک: این رویکرد را برای آشنایان یا همکاران به کار ببرید و به آنها بگویید: «به خاطر دورانی که همکار بودیم سپاسگزارم اما من در مسیر دیگری قرار گرفتهام و باید روی چیزهای جدید تمرکز کنم. بنابراین پیشاپیش میگویم که نخواهم توانست مانند قبل با شما ارتباط داشته باشم. برایتان بهترینها را آرزومندم.»
۲-رویکرد مرزکشی: به فردی که بیش از اندازه و به طور مکرر خواستار ارتباط با شماست، اما شما دیگر مایل به ادامه ارتباط با او نیستید، بگویید: «خواستم تماس بگیرم و بگویم که بعد از این، تمرکز من روی مسوولیتهای جدیدی است و بنابراین قادر به ادامه ارتباطمان نیستم. امیدوارم موفق باشی.»
۳-رویکرد رعایت فاصله اخلاقی: برای خلاصی از شرایطی که حاوی رفتارهای غیراخلاقی یا مضر است بگویید: «با توجه به تحولات اخیر، تصمیم گرفتهام از این رابطه که دیگر با ارزشها و مسیر حرفهایام همراستا نیست خارج شوم. امیدوارم موقعیت مرا درک کنید. برایتان آرزوی سلامتی دارم.»
۴-رویکرد تدریجی چراغ خاموش: برای خاتمه دادن به رابطهای که نیاز به پیام مستقیم ندارد کافی است دیگر به پیامهای طرف مقابل پاسخ ندهید، او را در شبکههای اجتماعی دنبال نکنید، به تدریج دیگر برایش پیام نفرستید و آغازگر تماس جدید نباشید.
۵- رویکرد جدایی رسمی: برای قطع ارتباطات رسمیتر مانند ارتباط استاد-شاگردی یا ارتباط با یک ارباب رجوع جدید بگویید: «پس از بررسی دقیق، تصمیم گرفتهام به رابطه حرفهایمان خاتمه دهم و روی فرصتهای جدیدی که با اهداف جاریام همراستاتر است تمرکز کنم. بابت همکاری که داشتیم قدردانی میکنم و برایتان موفقیت روزافزون آرزومندم.»
نکته کلیدی در قطع ارتباطات قدیمی آن است که اول آن را به قصد و اراده خود انجام دهیم و دیگر آنکه مطمئن شویم هر قدمی که به جلو برمیداریم ما را به سوی شبکهای قویتر، سالمتر و حرفهایتر هدایت میکند.
ثبت دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰